Pastitsada

pastitsada

Pastitsada is een gerecht van Corfu, dat gemaakt wordt van kalfsvlees of rundvlees. Het gerecht komt oorspronkelijk van de Italiaanse keuken, maar is helemaal naar de hand van de Griekse keuken gezet. Het gerecht heeft veel weg van het gerecht Stifado.

Doordat het oorspronkelijk uit de Italiaanse keuken komt, serveert met het gerecht op Corfu nog steeds met een pasta. Dit kan een buis pasta zijn, maar er wordt ook wel gekozen voor penne

Ingrediënten:

  • 500 gram kalfs- of rundvlees
  • 250 gram buis pasta of penne
  • 150 ml rode wijn
  • 1 (rode) ui
  • 4 tenen knoflook
  • (verse) peterselie
  • 2 laurierbladen
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Chilivlokken naar smaak
  • 1 theelepel suiker
  • 1 blik tomatenblokjes
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie
  • citroensap
  • Parmasaanse kaas om te garneren

Benodigdheden:

  • Kookpan
  • koekenpan

Voorbereiding:

  • Snij het vlees in (grote) stukken en bestrooi het met wat zout en peper en besprenkel het met een beetje citroensap (hierdoor wordt het vlees malser)
  • Snij de ui in dunne plakjes en halveer de plakjes daarna
  • Hak de knoflook fijn
  • snij de verse peterselie fijn, zonder de stokjes van de peterselie. (Hou een klein beetje apart voor de garnering)

Bereiding:
Meng het kaneelpoeder, komijn, paprikapoeder, gerookte paprikapoeder en suiker door elkaar. Doe olijfolie bij het mengsel en roer dit goed door. Voeg vervolgens het vlees bij dit mengsel en roer goed door zodat het mengsel goed verdeeld is over het vlees.

Doe het vlees is de voorverwarmde pan en bak het rondom (donker)bruin. Haal het vlees hierna uit de pan en bak de uienringen en de knoflook in het achtergebleven vocht. Voeg tenslotte het vlees weer toe aan de pan.

Blus het geheel nu af met de rode wijn en voeg de overige ingrediënten toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook. Nadat het kookt draai je het vuur terug en laat het geheel een uur of 2 tot 3 stoven.

Kook net voor je wilt gaan eten de pasta of penne gaar. Schik daar naar de pasta of penne op een bord. Leg het vlees er bovenop en bestrooi dit met de Parmasaanse kaas. Garneer het tenslotte met een beetje van de achtergehouden peterselie.

Variatie tip

  • Vervang de buis pasta of penne voor spaghetti

Kali Orexi (Eet u smakelijk)