Koulourakia
Koulourakia zijn Griekse paaskoekjes. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je ze de rest van het jaar niet kunt en mag eten, maar volgens de traditie worden ze dus rond de paastijd gegeten. Het zijn hand gevlochten koekjes, met een mooi glimmend laagjes.
Met onderstaande ingrediënten, kun je ongeveer 50 koekjes maken
Ingrediënten:
- 550 gram bloem
- 250 gram suiker
- 325 gram boter
- 2 eieren
- 2 eetlepels limoensap
- 5 gram bakpoeder
- 1 ei voor glazuren
Benodigdheden:
- Keukenmachine
- Klein bakje
- Bakkwastje
Voorbereiding:
- Haal de boter vroegtijdig uit de koelkast, zodat hij op kamer temperatuur is. Dit vergemakkelijkt het kneden, zeker als je het met de hand moet doen.
- Klop 1 ei in het bak goed door elkaar.
- Verwarmd e oven voor op 175 graden
Bereiding:
- Maak met de keukenmachine, als je die niet hebt met de hand, een mooi deeg van alle ingrediënten, met uitzondering van het ei voor glazuren.
- Weeg hoopjes van het bereide deeg af van 25 gram.
- Kneed deze hoopjes deeg nog even kort met de hand
- Rol de balletjes deeg uit tot sliertjes van ongeveer 25 centimeter lengte.
- Buig de sliertjes in het midden door en vlecht de sliertjes.
- Leg de gevlochten deegrolletjes op de bakplaat
- Bestrijk nu de bovenkant van het deegrolletje met en klein beetje van het geklopte ei.
Schuif de bakplaat nu in de oven en bak de het geheel in 15 tot 20 minuten bruin.
Variatie tip:
- Vervang het limoensap voor 1 gram vanillepoeder.
Kali Orexi (Eet u smakelijk)